Valtakunnallinen Barnahus-hanke tehostaa lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseja sekä väkivaltaa kokeneiden lasten ja nuorten tukea ja turvaa. Hanke on käynnistynyt vuonna 2019, ja on STM:n rahoittama ja THL:n koordinoima kehittämishanke, jota yliopistosairaalat hallinnoivat alueellisesti.
Hankkeessa on mm. tuotu Suomeen näyttöön perustuvia traumainterventioita, kuten Tf-KKT (TF-KKT – Barnahus) ja LKK (LKK-hoitomalli – Barnahus). Lisäksi hankkeessa on kehitetty moniammatillista yhteistyötä poliisin, lastensuojelun, ja terveydenhuollon toimijoiden välillä. Yksi moniammatillisuuttakin tukeva, erityisesti poliisin rikostutkintaan ja esitutkintavaiheeseen liittyvä kehityskohde on ollut LASTA-seula-mallin kehittäminen (Monialainen yhteistyö – Barnahus).
LASTA-seula-malli on moniammatillinen tiedonkulun ja yhteistyön malli tilanteessa, jossa lapsen epäillään joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen kohteeksi. Sen tavoitteina on mm. poliisin esitutkinnan tehostuminen, sekä lapsen kokonaisvaltaisen edun toteutuminen niin lastensuojelullisten toimenpiteiden kuin psykososiaalisen tuen toteutumisen osalta.
Hanke jatkuu vielä ainakin vuoden 2025 loppuun saakka. Psykososiaalisen tuen osalta vuosien 2024–2025 keskeisimpiä tavoitteita on väkivaltaa kokeneiden lasten ja nuorten palvelupolkujen kehittäminen ja sujuvoittaminen. Palvelupolkutyöskentelyssä tavoitteena on asiakaslähtöiset, mutta ammattilaisjohtoiset palvelut, joissa (1) ammattilainen on vastuussa psyykkisen tuen tarjoamisesta ja sen toteutumisesta palvelupolun eri vaiheissa (akuuttivaiheen tuesta mahdollisesti tarvittaviin traumaterapioihin), (2) ammattilaisella on riittävästi osaamista tähän, sekä selkeät konsultaatiorakenteet tukenaan, ja (3) tuki on asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin kohdennettua ja joustavaa, sekä näyttöön perustuvaa.
Tutustu hankkeeseen Barnahus-sivuilla (Barnahus). Sivuilta saa mm. paljon vinkkejä fyysistä väkivaltaa tai seksuaaliväkivaltaa kokeneiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä kanssa työskentelyyn. Sivustolta löytyy esimerkiksi ohjeistusta siihen, miten keskustella lapsen tai nuoren kanssa sensitiivisesti ja johdattelematta tämän kertoessa väkivaltakokemuksesta (Työkalu keskusteluun lapsen tai nuoren kanssa väkivaltaepäilystä – Barnahus).
Tutustu myös Barnahusin verkkokouluihin, joissa käsitellään lapsiin kohdistuvan väkivallan tunnistamista ja seurauksia (Barnahus-verkkokoulu – Barnahus), sekä somatiikan verkkokouluun (Koulutus somatiikan ammattilaisille – Barnahus), josta saa ohjeita siihen, miten toimia somaattisten selvitysten osalta, kun lapseen epäillään kohdistuneen väkivaltaa.
Mia Huolman
Psykotraumayhdistyksen hallitusjäsen