Kevätseminaari 3.5.2024 keskittyy lapsiin ja nuoriin – ilmoittaudu nyt!

Lasten ja nuorten mielenterveys koetuksella – kuinka voimme auttaa?

Suomen Psykotraumayhdistyksen kevätseminaari 3.5.2024

Suomen Psykotraumayhdistyksen perinteinen kevätseminaari toteutetaan tänä vuonna yhteistyössä Suomen Psykologiliiton kriisi- ja traumapsykologian ammatillisen työryhmän kanssa webinaarina 3.5.2024 klo 9–16. Toivomme, että webinaari mahdollistaa osallistumisen laajasti ammattilaisille, opiskelijoille ja yhdistyksen jäsenille. Ilmoittaudu osoitteessa https://forms.gle/QfNZwXMARbuZJoVS7.

Webinaarin teema on tänä vuonna lasten ja nuorten mielenterveys, ja ohjelmassa yhdistyvät ajankohtaiset ilmiöt, tutkimus ja käytäntö.

Tänä vuonna haluamme huomioida yhdistyksemme jäseniä, ja heille tämän vuoden webinaari on maksuton. Psykologiliiton jäsenille hinta on 50 €, ja kaikille muille osallistujille webinaari maksaa yhdistyksen vuosijäsenyyden verran 70 €. Voit siis samalla hinnalla halutessasi myös liittyä Suomen Psykotraumayhdistyksen jäseneksi.

 

Ohjelma

9.00–9.10 Tervetulosanat / pj Riikka Vikström, Suomen psykotraumayhdistys ry
9.10–9.30 Psykologiliiton puheenvuoro / pj Jari Lipsanen, Suomen Psykologiliitto
9.30–10.30 Lapsuuden ajan haitallisten kokemusten merkitys lasten ja nuorten mielenterveydessä / Taina Laajasalo, THL
10.30–10.45 Tauko
10.45–11.45 Nuorisopsykiatrian ja lastensuojelun yhteisasiakkaat – keitä he ovat? / Max Karukivi, Turun yliopisto
11.45–12.30 Lounas
12.30–13.30 Keynote-puheenvuoro: What do we really know about PTSD and its treatment in children and adolescents? / prof. Richard Meiser-Stedman, Itä-Anglian yliopisto
13.30–14.30 Lasten ja nuorten itsetuhoisuus ja perhe / Juha Metelinen, Mieli ry, Itsemurhien ehkäisykeskus
14.30–14.45 Tauko
14.45–15.45 Perheen huomiointi, kun lapsi tai nuori oireilee ja vanhempi on traumatisoitunut  / Petteri Mankila, Traumaterapiakeskus
15.45–16:00 Päätössanat

 

PUHUJAESITTELYT 

Taina Laajasalo

Taina Laajasalo, PsT, työskentelee johtavana tutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hänen tutkimuksensa on viime aikoina keskittynyt haitallisten lapsuudenkokemusten eri puoliin. Hänellä on laajaa kokemusta oikeuspsykologian alalta, kliinisestä työstä tutkimukseen ja suurten projektien johtotehtäviin.

Max Karukivi

Max Karukivi työskentelee nuorisopsykiatrian apulaisprofessorina Turun yliopistossa ja sivuvirkaisena ylilääkärinä Tyks Nuorisopsykiatriassa. Hän kiinnostui nuorisopsykiatrian ja lastensuojelun yhteisasiakkaista potilastyön vaativien tilanteiden kautta ja on osallistunut heidän palveluiden kehittämiseen. Viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti yhteisasiakkaista tehtävään tutkimukseen.

Richard Meiser-Stedman

Richard Meiser-Stedman on kliininen psykologi ja Itä-Anglian yliopiston kliinisen psykologian professori, joka on tutkinut PTSD:tä lasten ja nuorten keskuudessa vuodesta 2000 lähtien. Hänen Meiser-Stedmanin erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat psykologiset, geneettiset ja psykofysiologiset tekijät, jotka ohjaavat ja muokkaavat traumareaktioita lapsilla ja nuorilla, nuorten PTSD:n hoito psykologisin keinoin sekä PTSD moninkertaisesti traumatisoituneiden lasten ja pienten lasten keskuudessa.

Professori Meiser-Stedman on julkaissut yli sata tieteellistä tutkimusartikkelia näistä teemoista, kehittänyt useita mittareita ja työkaluja trauman vaikutusten arviointiin lapsilla ja nuorilla, ja ollut mukana kirjoittamassa lukuisia katsauksia, meta-analyysejä ja suosituksia PTSD:hen ja sen hoitoon liittyen. Hän johtaa myös laajaa tutkimusta kognitiivisen terapian käytöstä moninkertaisesti traumatisoituneiden nuorten hoidossa.

Juha Metelinen

Juha Metelinen on kriisityöntekijä, kouluttajapsykoterapeutti ja perheterapeutti. Hän on työskennellyt Mieli ry:ssä itsemurhaa yrittäneiden kanssa vuodesta 2015 lähtien. Nykyisin yksikkö on nimeltään Itsemurhien ehkäisykeskus. Sitä ennen vuodesta 1993 hän työskenteli psykiatriassa osastoilla ja avohoidon puolella, sekä aikuisten että nuorten psykoosi- ja masennuspotilaiden kanssa. Psykiatrian alueella hän on tehnyt yksilötyötä, perhetyötä ja ohjannut ryhmiä. Aikaisemmmin työurallaan Juha on työskennellyt myös perheväkivallan parissa.

Petteri Mankila

Petteri Mankila on psykiatrinen sairaanhoitaja, vaativan erityistason perhepsykoterapeutti ja traumapsykoterapeutti. Hän on työskennellyt koko työuransa vakavista mielenterveysongelmista kärsivien sekä monella tavalla traumatisoituneiden lasten, nuorten ja aikuisikäisten auttamiseksi ammatillisesti. Hän on toiminut myös työnohjaajana, konsulttina sekä (psykoterapia)kouluttajana ja työskennellyt useissa kehittämishankkeissa.